Moj wellness u lavoru

Bila sam još dijete kad sam promatrala kako moja mama kasno popodne ili uvečer stavlja noge u lavor i tako odmara. Ponekad bi u vodu stavila i nekakav   bijeli prah…nisam znala sto je to, ali svidjelo mi se kako je taj prah šumio, zapamtila sam taj zvuk – nije tada bilo današnjih šumećih kugli, ali je zvuk doista bio jednak. Uz  to, mama bi povremeno miješala nešto u malim lončićima i poslije to mazala po tijelu, ali i davala prijateljicama.

Bila sam premala, pa cak i ne bas osobito zainteresirana da bi znala što to mama, zapravo, radi i čemu to sluzi. Kasnije, negdje u srednjoj školi, dok bi na radiju odjeknuo refren one pjesme…”bogatima su noge u moru, a moje su doma u lavoru”…znala bih se sjetiti maminih navika i kako je “kiselila” noge u lavoru…to je već bio bakin izraz! Nismo mi, naravno, bili imućni i išli cesto na more, ali meni se nekako činilo da te mamine noge nisu bile u lavoru samo zato sto nije na moru.

Danas, dvadeset godina kasnije, znam da se  mama “igrala wellnessa”, kako bih ja to vjerojatno nazvala dvadeset godina ranije…da smo tada i ja i mama uopće znale za pojam wellnessa!

No, očigledno, jabuka nije pala daleko od stabla – danas ja obožavam posjećivati wellnesse i spa oaze. Mislit ćete da sam malo “”trknuta” ili da sam umišljena mlada studentica koja misli da mora živjeti na visokoj nozi. Ne brinite, ništa od toga – ja jednostavno volim uživati u mirnoći prostora, šumu vode, toplini saune i čaroliji mirisa eteričnih ulja. Da, u spa oazama je idealna kombinacije svega. No, znalo se dogoditi da se u nekim od tih wellness centara nisam uvijek osjećala dobro, da nije uvijek bilo onog tajanstvenog spoja topline, vode, mirisa…tada bih znala ostati samo na masaži, a sve stavila bih na čekanje dok me prođu razočaranje i zlovolja.

Možda upravo zbog takvih slučajeva, polako sam počela shvaćati da nije važno biti u nekom spa centru, već da je važnije od toga – živjeti wellness. Stara dobra tradicija namakanja nogu u vodi odjednom mi se učinila savršenom, sjecanje na mamine navike pomoglo je. Kupila sam lijepi lavor, bas onaj starinski koji je mama vjerojatno naslijedila od bake. Jedne večeri, radila sam s mamom šumeće kugle. I odjednom se vratio i onaj zvuk iz djetinjstva, kad je mama sipala neki bijeli prah u vodu. S tim sjecanjem na davne dane, i rad s mamom postajao je zanimljiviji …da, pripravljati nešto što ću kasnije upotrijebiti u svojem kućnom wellnessu. Ta čarolija mirisa i boja, kada sama odabirem miris, boju, suho bilje, kad sama spravljam i rukama miješam smjesu da bih dobila teksturu od koje ću oblikovati kugle…iskreno, neprocjenjivo.

Tako sam sad već imala i lavor i šumeću kuglu. Bila je nedjelja popodne, ljetni dan, moj wellness dan. Toplina dana, cvrkut ptica, šumeća kugla i moje noge u lavoru. Čaša limunade i suho voće na stolu pored. Ponovno, neprocjenjivo.

Ovo sam odlučila podijeliti s vama da podsjetim kako ne treba novac da biste uživali. Neka bogatima noge budu u moru, vi uživajte s vasima u lavoru! I možete to činiti kad  god poželite, kod kuće, na izletu, u vikendicu, na balkonu hotela…

I ne zaboravite, ako ste u zatvorenom prostoru, pustite laganu glazbu i zapalite nekoliko svjećica za ugođaj. Isključite mobitele i telefone, odmarajte, pola sata neprocjenjiva užitka.