Na put po vlastitom tijelu

Bol je znak neravnoteže u našem tijelu. Znak da negdje nešto nedostaje.

Ako pak tu neravnotežu, taj nedostatak pokušamo ispraviti i popuniti lijekovima, tada zapravo samo prikrivamo i odgađamo problem. Naravno da postoje situacije i stanja kad treba uzeti lijek, ali neka to ne bude prečesto. Uz to, preporučuje se i uzimanje homeopatskih lijekova koji djeluju brzo i bez posljedica po organizam.

No, općenito govoreći, umjesto zataškavanja boli i prikrivanja problema, osluhnite poruke svojeg tijela. Što vam ono govori? Ponekad nam se poruka ne sviđa, ponekad je odbijamo…možda zbog straha, možda zbog nekog ranijeg iskustva – ali, ne osuđujte se, ne plašite se, jer se time samo pojačava patnja. Umjesto toga, upustite se u razgovor sa svojim tijelom, pitajte, pričajte, neka vam ono samo govori…

Kako razgovarati s vlastitim tijelom, čujem kako se pitate. Možda i ne, jer možda i sami znate koji je pristup najbolji u vašem slučaju, jer možda ste već spremni na putovanje vlastitim tijelom. Ali, ako niste, eto vam nekoliko mogućih pitanja, kako biste otkrili je li uzrok boli emotivni, fizički ili možda energetski. Primjerice, možete se zapitati: Kada su počeli moji bolovi? Što se događalo u tom razdoblju života? Je li bilo trauma? Psihičkih trauma? Fizičkih? Što se događalo u obitelji? Jeste li pojeli nešto štetno? Kako je okolina reagirala na neki vaš prijedlog?

Tražeći odgovor na tom putovanju tijelom, možda ćete se prisjetiti neke svađe, nekog psihološkog pritiska, možda ćete se sjetiti kad ste prvi put osjetili bol i u kojoj je to situaciji bilo, možda ćete otkriti slijed događaja koji su povećavali bol…a možda i otkriti od čega ona slabi i popusta. Ponekad ćete otkriti da i hrana može utjecati na stanje organizma i da tijelo ponekad nakon uzimanja nekih namirnica – primjerice, tjestenine ili hrane bogate glutenom –  šalje svoje poruke, poruke o umoru, tromosti, težini. Ako pak ne postavite ta pitanja i ako pak ne otkrijete uzroke na tom putovanju tijelom, već nastavljate istu rutinu, uzimate istu hranu, osjećate nadutost, nakon koje slijedi nervoza – jer ste „sami sebi teški“, jer ne možete vise obući omiljenu haljinu, jer…eto začaranog kruga! Tek, dakle, kad prepoznate koja vas hrana i koje namirnice čine opuštenim i smirenim, počinjete rješavati problem.

Drugim riječima, kroz to putovanje i razgovor vlastitim tijelom, treba otkriti što vas opušta – koji postupci, koji osjećaji, koja hrana, koje društvo itd. itd?

Odgovori na takva pitanja vode ka zdravlju i otklanjaju nepoznanica koje uzrokuju neravnoteže u tijelu. Kad na putovanju tijelom otkrije uzroke boli i kad se okrene onome sto ga opušta i raduje, čovjek snaži vlastito tijelo, odbacuje bol i jača vlastito samopouzdanje i vjeru u sebe. Takav, osnažen i smiren, lakše će podnijeti bilo koju nepredviđenu situaciju ili neočekivani stres. Jer, on je na putovanju tijelom upoznao, zapravo, samog sebe.