Nije svaki Spa wellness… i obratno

Razgovarajući s prijateljicama, ali i slušajući što ljudi općenito govore o wellnessu, zaključih da moram rasčistiti pojmove – naime, čini se da, u nas relativno novi, pojmovi Spa i wellness, još izazivaju zbrku i zabunu.

Slušajući neki dan razgovor dviju prijateljica na vlaku za Rijeku, shvatila sam da one oba pojma shvaćaju kao da im je značenje isto ili gotovo identično. To me dodatno ponukalo na ovaj članak. I na potrebu da pojasnim kako je, primjerice, welness, složenica dvaju engleskih pojmova: wellbeing  i fitness. Wellbeing označava blagostanje, dobar samo-osjećaj, zadovoljstvo, dok fitness označava tjelesnu aktivnost, dakle rad na stjecanju i održavanju tjelesne snage. Iz spoja tih dvaju pojmova lako je, dakle, zaključiti da je wellness kombinacija dobrog zdravlja i doživljenog zadovoljstva. Wellness, dakle, treba donijeti bolje zdravlje, užitak, blagostanje i visoku razinu zadovoljstva životom.

Spa je pak riječ latinskog porijekla, skraćenica za uzrečicu „salusperaquam“, “zdravlje kroz vodu”, što proizlazi iz vjerovanja starih Rimljana  da se do zdravlja dolazi redovnim kupkama i da voda blagotvorno djeluje na zdravlje pojedinca. Otuda Spa programi nude prevenciju i rehabilitaciju zdravlja i ljepote prirodnim ljekovitim činiteljima iz lokalnih nalazišta termo mineralnih voda, ljekovitog blata, aromaterapije….

Jasno je, dakle, da postoji vidljiva razlika između wellnessa i Spa. Dodatno, wellness se dijeli na uslužne, turističke i zdravstvene wellness programe, a uz to postoje i tjelesni, intelektualni, ekološki, emocionalni, kulturni, profesionalni i duhovni wellness. Drugim riječima, wellness je mnogo obuhvatniji i širi pojam od naših uobičajenih predodžbi  o prostoru s bazenima, tuševima i keramičkim pločicama.

Na sličnu temu, potvrđujući nepoznavanje sadržaja ovih pojmova, slušam kako žene govore da „idu u Spa” iako zapravo idu na masažu ili manikuru. I pri tome ne znaju o čemu je riječ, još manje o dubljim razlikama pojma i sadržaja Spa na raznim stranama svijeta. Naime,  u Europi je Spa najčešće pojam koji označava neki prostor, organizaciju, ustanovu gdje se, primjerice u toplicama ili drugim lječilištima, pružaju usluge medicinske rehabilitacije i njega prirodnim ljekovitim vodama, dok je Spa u Sjedinjenim Državama uslužna ustanova koja prije svega pruža usluge njege lica i tijela, masaže, te savjete o zdravlju i ljepoti. Tako da bi moje prijateljice koje radi masaže žele ići u Spa morale prevaliti toliko kilometara do Amerike da im masaža više ne bi ni trebala!

Zaključno, vrijedi znati da je ISPA (Internacionalna spa wellness organizacija) uspostavila kriterije za  odabir i svrstavanje wellnes organizacija, kako bi se olakšalo prepoznavanje vrsta ponude, programa i usluga, te definiranje ciljane skupine korisnika. U tom smislu razlikujemo hotelski wellness centar, gradski wellness centar,Spa/wellness hotel, daySpa, medicalSpa/wellness centar, wellness destinaciju…

Drugim riječima, kad slušam kamo idu i što zapravo očekuju, mogu zaključiti da sve moje prijateljice zapravo idu na daySpa, baš kao i ja. A kada poželim wellness destinciju,  odabirem Opatiju. Opatija je tipična wellness destinaciju, sa svim potrebnim sadržajima, s bogatim, obuhvatnim i razrađenim programima koji su usmjereni na duži boravak gostiju, tijekom kojeg žive wellness životnim stilom, i to ne samo u hotelu gdje su smješteni. Jer, u wellness destinacijama je cjelokupna ponuda usklađena s idejom zdravlja, užitka i općeg osjećaja zadovoljstva – otuda opatijske šetnice, izleti brodom, ljetne terase…i, naravno, hotelski welness centar.