Prirodni šamponi

Pokušat ću vam opisati zašto volim prirodne šampone – iz vlastita iskustva, dijeleći s vama  saznanja studentice koja, to već znate, obožava wellness, živi wellness i voli sve prirodne pripravke. Posebno volim sama pripremati svoje „male stvari“ , moje male kremice, šampone, balzame za usnice i štošta drugo.

Za početak, iskreno, ne mogu reći da mi je oduvijek bio jasan pojam “prirodna kozmetika” – naime, kao i većina mladih, sve što mi je bilo potrebno za higijenu kupovala sam u DM-u ili sličnim dućanima. Bilo je u njima i polica s prirodnim proizvodima koji su, sudeći po reklamama, zdraviji od ostalih, na drugim policama. S vremenom sam se, probajući  razne proizvode,  odlučila sam se za  kozmetiku jednog poznatog branda i počela koristiti sve njihove proizvode, od krema do šampona. Ali, na žalost, nije trebalo dugo vremena i počele su noćne more – više nisam znala što, zapravo, koristim: šampon za masnu kosu, šampon za suhu kosu, pa za obojenu kosu, pa kovrčavu kosu, plavu ili smeđu, pa šampon za vlasište sa posebnim potrebama tipa prhut…nigdje kraja!

I to je doista tako – uđete u bilo koju trgovinu, stanete ispred polica sa šamponima i divite se raznolikosti ponude, nebrojenim vrstama i lijepo dizajniranom pakiranju. Predivni oblici i boje, primamljivi mirisi…sve, naravno,  usmjereno da vas zavede i da kupite šampon koji možda i niste namjeravali, da potrošite dosta novca, možda i više no sto ste trebali,  da dođete kući i tek tada otkrijete da, usprkos onome sto piše na etiketi, to uopće nije šampon za vaš tip kose.    Nisam bila jedina koja je tražila, lutala i griješila – nagledala sam se  prijatelja koji nikako da se riješe prhuti, prijateljice s vjećno raščupanom i neukrotivom kosom… uostalom, dugo vremena i sama sam prala kosu bar jednom dnevno i je uvijek izgledala masna.

Kad mi je sve to već prekipjelo, odlučila sam sama pripraviti prirodni, kruti šampon koji  izgledom podsjeća na sapun. Sastojci nisu bili upitni, moja mama imala je sve potrebno, znala sam da ću uspjeti. Ali nisam znala da će uspjeh biti tako fenomenalan – kad sam prvi put vlastitim šamponom oprala kosu, mojem iznenađenju nije bilo kraja: ranije potpuno “neposlušna” kosa sada je savršeno smirena, podatna, opuštena. Osjećaj čistoće je bio neopisiv, a iako je u šamponu bilo i shea maslaca, moja kosa više nije bila masna. Naravno da sam odabrala i dodala i boju  – to je on o što me oduševljava kod prirodne kozmetike: mogu se igrati mirisima i bojama, mogu slijediti svoje trenutno raspoloženje i želje, danas ću jorgovan, sutra vaniliju, danas ću svjetlije, sutra tamnije….

Poklonila sam šampon prijateljici, pa potom slijedećoj, pa ostalima…tako je počela moja priča s prirodnim krutim šamponima. Naravno, lepeza se s vremenom širila, na red su došli i regeneratori, maske. Svima oko mene s vremenom su okončane muke oko odabira šampona – svatko je dobio što mu je bilo najpotrebnije.

Draži prirodnih proizvoda su u tome što možete biti kreativni i istraživati. Rekla bih čak i igrati se, pronaći ono što je najbolje za vas. I vjerujte mi, koliko god se trudili, nikada vam neće uspjeti  pripraviti  dva puta isti šampon  – neki će detalj, nijansa uvijek biti nov, drukčiji i upravo je u tome zavodljiva draž prirodne kozmetike. Zato vas pozivam da se i sami zaigrate, da pripravite vlastiti šampon, da u sebi otkrijete nepoznatu kreativnost, da se iskažete i da budete zadovoljni. Sretno!