Cirkulacija – zaista. Što kad me zebu stopala?

Dragi naši, u ove zimske dane slaba cirkulacija u nogama česta je pojava. Najčešći simptomi su hladnoća u potkoljenicama i stopalima, neugodni trnci ili grčevi, osjećaj težine i bola u nogama, nešto što bi se moglo opisati kao “drvena hladnoća”.

No, dragi naši, i za to postoji odgovor i lijek.
Recimo, na općenitoj, najširoj razini – promijenite prehrambene navike. Izbacite nepotrebne masnoće, jedite više voća i povrća, pijte 5-8 čaša vode dnevno, jedite namirnice bogate vlaknima i smanjite konzumaciju soli.

Nadalje, pripravite kupku za stopala – u kupku dodajte šaku pomiješanih listova majčine dušice, ružmarina i cvijeta kamilice. Prije kupke poželjno je napraviti piling stopala, jer će tada kupka biti djelotvornija – jednostavno, pomiješajte šaku soli/šećera/sode bikarbone s malo gela za tuširanje ili ulja (maslinovo, bademovo ili neko drugo) i eto vam solidnog pilinga.

Idemo dalje – recimo, masaža: kružnim pokretima masirajte noge prije spavanja, nakon kupke ili naprosto odvojite redovno barem četiri do pet minuta dnevno za kratku masažu stopala.

Jeste li čuli za “Ajmo!” terapiju? Jednostavno više se krećite, jer su kratke šetnje idealne za poboljšanje cirkulacije. Ne morate baš svuda ići autom – kapu na glavu, šal, rukavice i “`Ajmo”!

Hidroterapija, još jedan koristan postupak –  naizmjenično tuširajte noge toplom i hladnom vodom, pritom pazeći da voda ne bude niti prevruća niti prehladna. Potkoljenice i stopala doživjet će mali stres, ali će upravo to ubrzati protok krvi i time ojačati cirkulaciju.

Hladnoća u rukama? Tu pomaže mini-masaža: palcem naizmjence masirajte dlan u smjeru kazaljke na satu. To će dovesti do povećanja cirkulacije u rukama i osloboditi ih ukočenosti ili zamora.
K tome, istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite čvrsto nekoliko sekundi, zatim ponovo raširite dlan. Ponovite nekoliko puta i odoše grčevi, a ojačava se cirkulacija. Možete dodati i još jednu malu vježbu – opustite ručni zglob i kružnim pokretima, otprilike po minutu u svaku stranu, okrećite ruku u zapešćima.
Da se vratimo nogama – kupite heljdu, sašijte jastučnicu srednje veličine, ispunite je heljdom i zagrijte u pećnici. Prije spavanja stavite pod potkoljenice… jamčim da se nećete ustati “na dvije lijeve”!

Ako ste pak hedonistički tip, svratite u Country club CC, i priuštite si potpuni ritual za stopala “Happy feet”. Učinite svoja stopala sretnima kako kaže sam naziv rituala. Izdvojite pola sata za uživanje u pilingu, hranjivoj maski i masaži stopala, uz neki topli napitak po izboru.