Slatke muke zvane “kako odabrati masažu?”

Treba vam masaža? Bole vas leđa ili se jednostavno želite opustiti? Koju masaži odabrati? Izgubili ste se u moru masaža, i ne znate koja je odgovarajuća za vas. No, kako bi došli do željenog odgovora, potrebno je u obzir uzeti nekoliko čimbenika.

Ako ste dinamična osoba, bolje je da izaberete masaže/rituale koji uključuju puno istezanja, kao što je tajlandska masaža, koja se izvodi na posebnim prostirkama na podu te objedinjuje znanja kineske akupresure, kiropraktike, japanskog shiatsua i indijske joge.

Želite li se razmaziti, odabrat ćete aromamasažu, koja se izvodi kombinacijom odabranih eteričnih ulja, najčešće zagrijanih kako bi tijelo doživjelo što manji šok. Aromamasaža se može činiti blagom, no upravo zbog korištenja eteričnih ulja ima produljeno djelovanje. Idealna je za otpuštanje stresa. Klijenta se pokrije toplim ručnicima, masira zagrijanim uljem, u opuštajućem ambijentu s upaljenim mirisnim svijećama uz laganu pozadinsku glazbu. Ili možete odabrati neki wellness ritual koji obično dulje traje. Najčešće su to tretmani koji uključuju kombinaciju pilinga tijela, masaže, raznih pakunga ili maski, možda i obitavanje u sauni, ako se masaža odvija u wellness centru.

Osoba ste koja nema pretjeranih prohtjeva i zahtjeva, jednostavno želite „običnu“ masažu tijela ili masažu zbog bolova u određenom dijelu tijela, naručit ćete se na dobru staru klasičnu masažu. O njoj ne treba puno govoriti. Masaža bazirana na tretiranju mišića, otklanjanju napetosti i stresa. Za rezultat imamo organe opskrbljene kisikom i hranjivim tvarima, uspješniju detoksikaciju vode te opuštenost cijelog tijela.

Specifične masaže

Zatim postoje tzv. specifične (ciljane) masaže, kao što je Lava shells masaža, za one „zimogrozne“. Ova masaža se izvodi školjkama u kojima se nalazi mješavina minerala, algi, slane vode i eteričnih ulja, stvarajući reakciju koja održava toplinu školjaka do sat vremena.

Ili, kao svake godine, s buđenjem prirode, budi se i ženska svijest o celulitu. Tada svi bježe u salone na općepoznate anticelulitne masaže. Neki završavaju s više, a neki s manje uspjeha plus pokoja besplatna modrica ako osoblje nije dovoljno educirano. Bolji izbor je maderoterapija, masažna tehnika uklanjanja narančine kore uz pomoć drvenih valjaka, a izvodi se na nogama, trbuhu i nadlakticama. Pokazala se kao vrlo učinkovita masažna tehnika za uklanjanje celulita. Uz učinkovito uklanjanje narančine kore, pridonosi boljem tonusu mišića, potiče cirkulaciju te izbacivanje vode iz tijela.

Idealan salon za masažu

Drugi aspekt koji je važan kod odabira masaže je mjesto gdje ćete otići na masažu. Ako vam ugođaj nije od posebne važnosti, sreća za vas, sigurno ćete u kvartu pronaći neki kozmetički salon i ondje se naručiti na masažu. Ako ste se odlučili za neki ritual ili opuštajuću masažu, nećete otići u prvi salon, već ćete potražiti neki wellness centar, ili barem salon s wellness oazom, opuštajućom atmosferom i saunom.

Najbolji maser u kvartu

Sljedeće na popisu je odabir masera/terapeuta. U redu je ako niste osoba koja tome pridaje pozornost. No, bitno je naglasiti kako je bolje za vas da pronađete masera/terapeuta s kojim ćete se osjećati ugodno, jer ćete se tada više opustiti i masaža će imati više učinka. Ako se pak niste „kliknuli na prvu“ s maserom, preporučujemo da kod sljedećeg naručivanja naglasite da ne želite tog masera.

Za kraj, bitno je napomenuti, neovisno o tome koji problem imali, masaža ne predstavlja lijek već pomoćno sredstvo u održavanja zdravog uma, duha i tijela.