kako se ponasati u sauni

#TIPS AND TRICKS by Kristina: Upoznajmo se s pravilima sauniranja

Temeljem vlastitog iskustva s klijentima koji su posjećivali Country club s ciljem sauniranja, shvatila sam da velika većina nije znala kako se koristi sauna, kako se ponašati u sauni (i wellnessu), što im je zapravo činiti osim sjedenja u samoj sauni.

Stoga sam odlučila za današnju temu bloga uzeti pravila sauniranja.

Sauniranje

Prvo da se upoznamo s pojmom sauniranja. Što je zapravo sauniranje?

Sauniranje je hidroterapijska procedura u kojoj se koristi dvofazni nadražaj na tijelo:

 1. zagrijavanja
 2. hlađenje,

te opuštanje između te dvije faze.

Znači u prvoj fazi se znojimo u sauna kabini, a drugoj fazi odlazimo ispod hladnog tuša kako bi smo snizili tjelesnu temperaturu i pospješili suženje krvnih žila.

Djelovanje sauniranja na ljudski organizam

Tijelo se u sauni zagrijava do 10 stupnjeva na površini kože, dok se u unutrašnjosti tijela temperatura podiže za 0,5 do 1 stupanj.  Nakon izlaska iz saune, temperatura tijela ubrzo se vraća u normalu. Uslijed povećane temperature dolazi do širenja vazodikatacije – širenja krvnih žila i bolje prokrvljenosti svih tkiva i organa. Tijekom faze hlađenja dolazi do vazokonstrikcije – suženja krvnih žila.

Boravak u sauni dodatno aktivira procese izmjene tvari u organizmu – ubrzava metabolizam. Organizam se u sauni dodatno znoji zbog stalnih promjena relativne vlažnosti zraka, koje postižemo polijevanjem prikladnog izvora topline (u finskoj sauni polijevamo kamenje). Znojenjem se iz tijela izlučuje tekućina i s njom iz tijela izdvajaju elektroliti, natrijev i kalijev klorid, mliječna kiselina itd.

Pravila sauniranja

Prije samog sauniranja pročitajte pravila sauniranja ili kućni red: 

 • Higijensko tuširanje  – prije ulaska u saunu obavezno se istuširajte koristeći šampon ili sapun kako biste skinuli nečistoće i masnoću s kože i tako se brže i lakše znojili u sauna kabini
 • Zagrijavanje stopala – prije ulaska u saunu zagrijte vaša stopala ispod mlaza vruće vode ili namakanjem stopala u Kneipp koritima s vrućom vodom. Na taj način izbjegavate šok od visoke temperature i šaljete informaciju u centar za termoregulaciju koji već prije ulaska u saunu širi krvne žile
 • Sušenje kože – prije ulaska u finsku ili suhu saunu obrišite kožu nakon tuširanja, jer ćete se tako brže početi znojiti
 • Boravak u sauni – u finskoj sauni prosječno se boravi u jednom ulasku 15 min, a u parnoj i bio sauni i do 30 min. U finskoj sauna kabini najprije sjednite na najnižu klupu, a potom u ležeći položaj na drugu ili treću klupu. U parnoj kupelji prije sjedanja isperite vodom iz Kneipp crijeva keramičku ili kamenu klupu iz higijenskih razloga  i zbog rashlađivanja klupe.
 • Izlazak iz saune – prije izlaska iz saune na kratko sjednite na prvu klupu kako biste izbjegli vrtoglavice zbog proširenih krvnih žila.
 • Poslije izlaska iz saune – kratko prošećite po prostoru sauna oaze
 • Rashlađivanje – tuširajte se pod mlazom prohladne ili mlake vode tako da polijevanje započnete od  desne pa lijeve noge do struka – zatim desna ruka do ramena, lijeva ruka, leđa, trbuh, prsa, vrat te na kraju lice i glava.
 • Odmor – odmarajte se na ergonomskim ili horizontalnim ležaljkama, duplo od vremena kojeg ste proveli u sauna kabini. Za vrijeme odmora uzimajte tekućinu i voće kako biste nadoknadili gubitak tekućine i elektrolita koje ste izgubili znojenjem.
 • Ponovno rashlađivanje – ponovite rashlađivanje ukoliko se za vrijeme odmora pojavi znojenje ili drhtavica i to toplo – hladnom kupkom stopala. Znojenje i drhtavica su normalna reakcija tijela dok se oslobađa nakupljene topline zbog boravka u vrućim sauna kabinama.

To bi bilo to zapravo. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno mi se obratite ili navratite u Country club Jaska i opustite se uz masažu i saunu.