rimske kupelji sauna

Tradicionalni Rimski sauna spa sustavi i programi

Stari su Rimljani koristili blagodati sauna, kupanja i vježbanja. Rimski spa se sastojao od više vrsta sauna/kabina za zagrijavanje i hlađenje tijela.

Tiepidaruim – Suhe kabine ili anatomske ležaljke – najčešće obložene keramikom s integriranim grijanjem u zidovima ili klupama, temperature od 37 do 39 stupnjeva Celzijusa. Ove ugodnje kupelji višestruko pogoduju zdravlju, posebno imunološkom sustavu. Dužina boravka u ovakvim kupeljima, zbog svoje umjerene temperature nije ograničena. Ugodni i vitalizirajući efekti unutar kabina mogu se naizmjenično koristiti više sati. Koristi se na početku programa sauniranja.

Lasonium – je laka suha kupelj čiji se korijeni vuku iz doba Rimskog carstva. Isijavanjem toplinske energije iz kamenih zidova i klupa, u kabini se postiže temepratura od 60 stupnjeva, s malom relativnom vlažnosti zraka, uz blage kompozicije mirisa koji isparavaju kroz ljekovito bilje na peći za zagrijavanje tijela, a nakon 15 minuta korištenja, tijelo se zagrijava i počinje znojiti. Nakon 20 minuta korištenja preporučljivo je tuširanje kako bi se poboljšala stimulacija i cirkulacija tijela nakon znojenja.

Caldarium – vlažna kupelj, temperatura unutar kabine je od 42 do 48 stupnjeva. Izvor pare je ukrasni detalj unutar kabine, također obložene kamenom/keramikom. Pod utjecajem zagrijavanja i parenja otvaraju se pore, a inhalacijom se postiže učinak na dišni sustav. Unutar kabine postavljaju se aromadozatori s raznim ekstraktima odabranih kompozicija mirisa, a koji pozitivno djeluje na duševni sklad čovjeka. Boravak u ovoj kabini je od 15 do 30 minuta. Nakon boravka preporučuje se rashlađivanje i topli napitci. Između dva korištenja dobro je učiniti piling tijela za odstranjivanje odumrlih stanica kože i otvaranje pora.

Frigidarium kabina – Ledeni bunar – Iznimna atrakcija za osvježenje nakon posjete tople saune pruža hladna kabina s temperaturom od 12 do 15 stupnjevas ugrađenim ledenim bunarom.

Naše saune nisu iz rimske vremena, već su nove i suvremeno opremljene, ali smo sigurni da ćete se u našim prostorima i uz naše usluge osjećati poput kraljice ili kralja. Pozivamo vas da otkrijete čari wellnessa u Country Clubu nadomak Jaske!